Tableau of QlikView

De tijd dat je grote, zware software nodig had om mooie rapportages te maken is definitief achter ons. Onder andere QlikView en Tableau zijn erg populair mede door hun gratis varianten. Een vraag die ik veel krijg is welke van de twee ik prefereer. Weliswaar kun je met de tools vrijwel hetzelfde, maar er zitten toch een aantal grote verschillen tussen.

1. Wat krijg je “out-of-box”?

Qlik biedt 2 producten: QlikView en QlikSense. QlikView is de oorspronkelijke tool die was gericht op de ontwikkelaar. QlikSense biedt drag-and-drop functionaliteit vergelijkbaar met Tableau. De standaard grafieken van Tableau komen kant en klaar gestyled en klaar voor gebruik. Bij QlikView moet je als een eindgebruiker zelf de grafieken maken en verbeteren. De standaard grafieken van QlikView zijn niet van voldoende niveau om mee te werken. QlikSense komt daarbij meer in de buurt van Tableau, maar Tableau krijgt hier het voordeel van de twijfel qua gebruiksgemak.

2. Functionele scope?

QlikView biedt een scala van grafieken die daarbuiten nog uitbreidbaar is via extensies. Je kunt via Javascript zelf visualisaties maken en toevoegen aan de huidige weergaves. Verder is het via QlikView mogelijk om allerlei ETL bewerkingen in het script toe te voegen. Tableau is met name heel sterk in de flat-file structuur. ODBC wordt wel ondersteund, maar werkt minder soepel dan bij QlikView. Qua grafieken is Tableau ruim bedeeld en doet niet onder.

3. Ontwikkeling en toekomstbestendigheid

Tableau is geen startup, maar gaat nog niet zo lang mee als QlikTech. Beide firma’s hebben een solide basis waarop zij kunnen bouwen met een uitgebreid partnernetwerk en een community van gebruikers die zeer actief is. De snelheid van ontwikkelen die Tableau hanteert is wel veel hoger dan bij QlikView.

4. Wat is de doelgroep?

QlikView is een tool die aansluit bij de IT-behoefte in bedrijven. Het kent een uitgebreide scripting omgeving en is voor een IT-ontwikkelaar eenvoudig te doorgronden. Tableau echter is qua doelgroep gericht op de business gebruikers. De drag-and-drop functionaliteit sluit ook beter aan bij dit profiel.

 

Korte conclusie: Tableau is makkelijk te leren en te gebruiken. Met name voor een eindgebruiker die weet wat hij wil, biedt het de mogelijkheid om zelf rapportages te ontwerpen en te ontwikkelen. Je zult echter altijd zien dat het een rapportage is uit Tableau. QlikView vergt meer tijd en kunde om te leren, maar biedt uiteindelijk meer mogelijkheden om visualisaties aan te passen. Aan de ETL-kant schiet Tableau nog te kort. Eigenlijk vraagt Tableau om een goed gestructureerde dataset waarvan ze gebruik maakt. QlikView biedt veel meer mogelijkheden om zelf een databron te maken.

Van beide is een gratis versie beschikbaar waarmee gekeken kan worden wat het beste aansluit bij de eindgebruiker. Kijk op de sites van QlikView en Tableau voor de downloads en probeer ze uit!

Dit bericht is geplaatst in Bedrijfsvoering, Business Intelligence, QlikView, Tableau, Tools. Bookmark de permalink.
 • Over Willem-Jan

 • Over Willem-Jan Swiebel

   

  Ik ben Willem-Jan Swiebel. Als adviseur help ik organisaties op verschillende aspecten van datagedreven werken:

  • technisch: wat heb ik nodig aan infrastructuur, architectuur, software
  • inhoudelijk: welke data is relevant, hoe kan ik dat duiden
  • organisationeel: hoe krijg ik informatie beschikbaar en wat heeft mijn personeel nodig?

   

  ⊗ 06 – 38307081