Data Architectuur

Data architectuur is de 4e laag van het model. Het is een samenvatting van de architectuurlaag van de applicaties in de vorm van een datamodel. Data is verspreid binnen de organisatie in verschillende applicaties. Gegevens over klanten staan in een CRM-pakket, financiële kerncijfers staan in het administratiepakket, marketinginformatie is bekend bij marketingmedewerkers, maar misschien nog niet vastgelegd in een formeel pakket.

Een informatiemodel als onderdeel van de informatie architectuur, brengt in kaart welke informatie waar is opgeslagen. Een datamodel doet eigenlijk hetzelfde, maar dan op een gedetailleerd niveau en onafhankelijk van software. Het geeft aan hoe informatie kan worden ontsloten (welke interfaces tussen applicaties), welke data moet worden opgeslagen en hoe data samenhangt.

  “Verwijder alles wat niet relevant is voor het verhaal. Als je in hoofdstuk 1 een geweer beschrijft aan de muur dan moet het ook afgaan in hoofdstuk 2.”
    Anton Checkhov
 • Over Willem-Jan Swiebel

  EnProfil

  Ik ben Willem-Jan Swiebel. Via deze website kom je te weten wat ik doe, hoe ik dat aanpak en veel belangrijker waarom ik dat doe. Ik help organisaties met de inzet van informatie en technologie en ik probeer ook nog eens zelf te ontdekken waar de wereld heen gaat.

  ⊗ 06 – 38307081