Open source hardware

Vrijwel iedereen kent het open source model vanuit de software industrie. De broncode is voor iedereen beschikbaar om aan te werken en in samenspraak worden suggesties overgenomen of verworpen en ontstaan nieuwe varianten en takken.

Arduino Uno

Iets waar ik onlangs mee in aanraking kwam en wat mij direct interesseerde was Arduino. Practice what you preach hebben ze gedacht in Italië. Niet alleen de programmeertaal is open source, maar ook de achterliggende techniek.

Sidenote: Wat is Arduino?

Arduino is een open-source electronica platform. Een soort microcontroller die je kunt programmeren. De Arduino heeft input en output poorten waarop je allerlei sensoren en actoren kan aansluiten. Een sensor is bijvoorbeeld een schakelaar, magneetcontact, temperatuursensor, bewegingsmelder of een lichtsensor. Een actor is bijvoorbeeld een relais (elektronische schakelaar), een LED of een electro motor.

Bron: dannyvanmaanen.nl

Het leuke van Arduino en ook bijvoorbeeld Raspberry is de toegankelijkheid die open source automatisch meebrengt. Doordat het goedkoop is om mee te experimenteren zie je dat net als bij andere Open Source initiatieven leidt tot veel open content. Overal zijn websites te vinden met tutorials, videos, technische tekeningen en omzwervingen van gebruikers. Allerlei partijen maken aanvullende hardware met nog meer mogelijkheden en ook commerciële toepassingen schieten als paddenstoelen de grond uit. Nu moet ik alleen nog even uitzoeken welk draadje waar ook al weer moest.

Dit bericht is geplaatst in Disruptive technology, Informatie. Bookmark de permalink.
 • Over Willem-Jan

 • Over Willem-Jan Swiebel

   

  Ik ben Willem-Jan Swiebel. Als adviseur help ik organisaties op verschillende aspecten van datagedreven werken:

  • technisch: wat heb ik nodig aan infrastructuur, architectuur, software
  • inhoudelijk: welke data is relevant, hoe kan ik dat duiden
  • organisationeel: hoe krijg ik informatie beschikbaar en wat heeft mijn personeel nodig?

   

  ⊗ 06 – 38307081