Publicatie: kunnen we met studentgegevens het studiesucces voorspellen?

csm_cover-kunnen_we_met_studentgegevens_het_studiesucces_voorspellen-d8fbcc750d7073a27cda1e3c031e79ca48795328_830b2b81bfGistermiddag had ik de mogelijkheid samen met Gijs Gons de resultaten van ons pilotproject te presenteren op de onderwijsdagen. De projectaanpak, resultaten en aanbevelingen zijn beschikbaar gesteld onder creative commons voorwaarden en te downloaden via de site van Kennisnet of via de directe link.

In de sessie werd een vraag gesteld waarop ik graag wat ruimer zou willen antwoorden.

Gebruik van studentgegevens

Mag je deze gegevens gebruiken als instelling, moet een student daarvoor geen toestemming geven? Ook als het studenten uit het verleden betreft?

De gegevens van een student vallen onder de WBP. De onderwijsinstelling is daarin verantwoordelijke en verwerker. De belangrijkste voorwaarden voor het gebruik van dergelijke gegevens zijn het minimaliseren van inbreuk en het doelbindingsvereiste. Het doelbindingsvereiste stelt: “Persoonsgegevens worden niet verder verwerkt op een wijze die onverenigbaar is met de doeleinden waarvoor ze zijn verkregen.

In het geval van een onderwijsinstelling worden gegevens gebruikt ter verbetering van het onderwijs en de begeleiding. Dit valt dan ook binnen de doelbinding. Wel is het uiteraard zorg voor de instelling om alle verwijzingen naar de natuurlijk persoon te verwijderen zoals namen en adressen.

Verder heeft de student middels de WBP recht op inzicht en aanpassing van gegevens en inzicht in het gebruik door verwerker en bewerker. Houdt er dus rekening mee dat het proces transparant en beschreven is.

Socrative

In de presentatie hebben we een aantal vragen gesteld om te kijken wat de stand van zaken was bij collega-instellingen. Sluit het concept aan bij het huidige gebruik, biedt het meerwaarde en is data voldoende op orde. Helaas hadden we onvoldoende tijd om alle antwoorden te behandelen, maar de resultaten wilden we toch even met jullie delen.

 

Dit bericht is geplaatst in Bedrijfsvoering, Business Intelligence, Onderwijs, Projecten. Bookmark de permalink.
 • Over Willem-Jan

 • Over Willem-Jan Swiebel

   

  Ik ben Willem-Jan Swiebel. Als adviseur help ik organisaties op verschillende aspecten van datagedreven werken:

  • technisch: wat heb ik nodig aan infrastructuur, architectuur, software
  • inhoudelijk: welke data is relevant, hoe kan ik dat duiden
  • organisationeel: hoe krijg ik informatie beschikbaar en wat heeft mijn personeel nodig?

   

  ⊗ 06 – 38307081